A fost inventat senzorul care imbunatateste considerabil protezele pentru membre

proteza

Un inventator din cadrul Sandia National Laboratories a echipat protezele pentru membre cu un senzor care tine cont de tendinta extremitatilor de a-si schimba forma pe parcursul zilei. Folosind noul senzor protezele pentru picioare in special au sanse mai mari sa se potriveasca pe tot parcursul zilei.

Efortul facut in timpul mersului, caldura sau frigul pot influenta forma membrelor. Observam acest lucru mai ales pe timpul verii cand din cauza caldurii, dupa o zi lunga, incaltarile ne strang. Aceasta este o problema foarte apasatoare pentru persoanele care au suferit amputari si pentru care este intotdeauna dificil sa gaseasca o proteza care sa li se potriveasca si sa nu ii incomodeze.

Senzorul realizat de cercetatorul Jason Wheeler detecteaza si cele mai mici modificari care apar la nivelul membrelor reusind sa ajusteze proteza in consecinta. Acesta este incorporat intr-o captuseala lichida din interiorul protezei, iar aceasta isi lichidul este distribuit astfel incat cel care foloseste proteza sa nu simta disconfort.

Sursa foto: commons.wikimedia.org

 

 
 

UN PROIECT

ORGANIZATOR