Video

Constantin Profir – Turbina cu pale libere la deplasarea in curent fluid

Valorificarea energiei regenerabile din cursurile inferioare ale raurilor si fluviilor, cu o tehnologie brevetata, brevet Nr. 123459.
Titlul inventiei este „Turbina cu pale libere la deplasarea in curent fluid” este o inventie unitara care valorifica energia curentilor de aer si apa, in varianta hidro, turbina este montata intr-un canal de fuga, care mareste artificial viteza unor curenti de apa captati din cursurile inferioare ale raurilor si fluviilor, facand posibila utilizarea imensei surse de energie regenerabila din aceste locatii.
Cursurile inferioare ale raurilor si ale fluviilor, sunt purtatoare a unei imense surse de energie regenerabila, in aceste locatii este concentrata energia fiecarei picaturi de apa cazuta pe suprafata planetei.
Energia in aceste locatii este constanta, continua, si poate asigura functionarea generatoarelor de curent, 24 ore din 24 ore, 365 zile/an spre deosebire de celelalte forme de energie regenerabila utilizate in prezent, energie care este sporadica, cu dese intreruperi si variatii mari de intensitate.
Energia din cursurile inferioare ale raurilor si fluviilor in prezent nu este utilizata din lipsa unei tehnologii adecvate, tehnologie care sa inlature marele dezavantaj al acestei surse de energie si anume viteza mica de deplasare a apei in aceste locatii.
Energia disponibila a fi captata de o instalatie, este luata in calcul folosind viteza apei la puterea a treia, ca exemplu, luam o instalatie care poate capta o cantitate de energie egala cu 10 kw.
Aplicand viteza apei la puterea a treia, viteza care de obicei, in cursurile inferioare este de 0,7 la 1 m/s, energia finala produsa de instalatie va fi: 10 x 0,34 = 3,4 kw sau 10 x 1 =10 kw.
Daca in aceste locatii marim artificial viteza unor curenti de apa la 5 m/s, viteza luata in calcul la puterea a treia va fi egala cu 125, energia finala produsa de instalatia luata in calcul va fi: 10 x 125 = 1.250 kw.
Cresterea artificiala a vitezei apei in aceste locatii se face prin tehnologia brevetata, brevet nr. 123459, care cuprinde realizarea unui canal de fuga, intr-un corp plutitor, conform imaginilor video atasate.
In lungul, Canalului de fuga, liniile de curent captate isi modifica artificial parametrii de viteza si presiune, actionand o turbina hidraulica dupa care liniile de curent se integreaza in masa de apa din care a fost preluata.
Aceste corpuri plutitoare, pot fi montate pe fluviul Dunarea in apropierea malului, formand un lant de corpuri plutitoare, care pot produce o cantitate de energie electrica mai mare decat cantitatea de energie produsa de centrala atomica Cernavoda.
Un canal de fuga, proiectat pentru o putere instalata de 2 MW, totalizeaza cheltuieli de constructii si echipamente de aproximativ 800.000 euro, cheltuieli care pot fi amortizate din primul an de functionare.
Tehnologia brevetata, realizeaza cele mai mici cheltuieli de investitii pentru 1 MWh, aproximativ 400.000 euro, in comparatie cu tehnologiile existente pe piata in care se investesc: incepand de la 800.000 euro pentru 1 MWh in tehnologia de congenerare si pana la 3.500.000 euro in tehnologia nucleara.
Tehnologia inventiei a fost experimentata pe un model de laborator in Tulcea, unde am realizat o crestere artificiala a vitezei apei la 4 m/s.
Pentru promovarea si aplicarea in productie a acestei inventii sunt necesare: realizarea prototipului, omologarea, certificarea si lansarea in fabricatie, cheltuielile necesare pentru realizarea acestor activitati sunt in jur de 10.000 la 15.000 euro.
Promovarea acestei valoroase inventii, doresc sa o realizez in parteneriat cu un potential investitor, conditiile de parteneriat urmand a fi stabilite in cadrul unei intalniri sau prin vanzarea brevetului de inventie.
Pentru detalii contactati, ing. Constantin PROFIR, Tulcea,
tel. 0762656815 sau email betpantl@yahoo.com

 
 

UN PROIECT

ORGANIZATOR